Et sjeldent kulturminne er en lærsko fra 300-tallet f. Kr. som ble funnet på Vestaberg. Kommunen har flere gravminner som også vitner om bosetting fra denne tida. Vi har også spennende kulturmiljøer i kommunen, blant annet Vennesund brygge som i århundrer har vært et sentralt handelssted. Vennesund ligger ved Olavskilden, som er landets nordligste St. Olavskilde. I dette området finner vi også Dorothy Cross’ verk «Hai-Ku-Badekar» fra 1993, som inngår i Skulpturlandskap Nordland. Videre har vi Sømna kirke, oppført i 1876, med tettstedsmiljøet Gamle Vik som har bygninger fra siste del av 1800-tallet. På Berg står også møllen som var i drift til 2002, og som er verdens nordligste mølle.
Sømna kommune skal utarbeide og vedta en plan for vern av kulturminner i kommunen. Vi ønsker å publisere planen digitalt og se på muligheten for å lage trykkeklare filer som kan brukes i merking, så vel som markedsføring av kulturminnene i sammenheng med opplevelsesbasert reiseliv. Planen skal inneholde en beskrivelse og registrering av kulturminner og en tiltaksplan over utvalgte kulturminner som kommunestyret vedtar skal ha et særskilt fokus og vern i planperioden.
Arbeidet med planen er startet, og vi vil samarbeide med Sømna historielag og Nordnorsk pensjonistskole om kulturminner i Sømna.
Vi skal i planen ha fokus på ulike kategorier kulturminner:
- Gravminner og spor etter bosetting
- Bygninger og kulturmiljøer med kulturhistorisk verdi
- Kulturminner knyttet til geologiske forekomster
Vi ønsker hjelp til kartlegging og registrering av bygninger og miljøer av frivillige lag og foreninger og innbyggere i kommunen som er engasjert i kulturminner.
Har du et kulturminne du ønsker å få registrert kan du laste ned skjemaet Registrering av kulturminner i Sømna kommune. Dette kan du fylle ut på de punktene som du har kjennskap til eller kan finne informasjon om, og sende til Sømna kommune, e-post: postmottak@somna.kommune.no
eller til Sømna historielag, e-post: post@somnahistorielag.com