Medvirkning

Sømna kommune har flere arenaer for medvirkning. Involvering er viktig for å sikre bedre kvalitet i plan- og beslutningsgrunnlag og bidrar til å sikre legitimitet ved at stemmene til brukerne kommer frem. Deltakelse gir større forståelse og eierskap til både prosess og resultat. 

Barn og unge har egne arenaer for medvirkning. I tillegg jobber vi med medvirkning i arbeidet med hvert enkelt barn, ungdom og familie.

Alle barn og unge har rett til å påvirke i saker som angår dem. 

Ungdomsråd (16-19 år)

Sømna kommunale ungdomsråd skal bestå av 8 medlemmer med prioritert varaliste på 6 varaer. Rådet skal være sammensatt av 3 ungdommer fra grunnskole, 2 ungdommer i alderen 16-19 år og valgfrie ungdommer som skal være under 19 år. Alle medlemmer i rådet må komme fra Sømna kommune. Rådet konstituerer seg selv og velger leder, nestleder og sekretær. Rådets medlemmer har møteplikt. 

Formålet med ungdomsrådet er at det skal være ungdommens organ som skal fremme deres interesser i saker som kan bedre ungdommenes vilkår i Sømna.

Ungdomsrådet arrangerer blant annet "fokusdager" gjennom opplegget Med ungdom i fokus med mellomtrinnet- og ungdomstrinnet. De kan også arrangere "fokusdager" for bl.a. barnetrinnet, lag og foreninger. 

Se Vedtekter for Ungdomsrådet

Barnas representant.

Barnas representant skal sørge for at barnas perspektiv blir representert i alt som berører dem. Ansvarlig er områdeleder oppvekst.

Elevrådet

Elevrådet består av tillitsvalgte fra hver klasse på skolen. De skal ta opp og diskutere saker som påvirker elevene, på eget initiativ eller hvis ledelsen ber om å få svar på noe. Elevrådet er elevenes organ for medvirkning, men alle elevene på skolen tar del i elevdemokratiet. Elevrådet skal høre på alle elevene, og alle elvene på skolen skal kunne delta i elevdemokratiet, gjennom klassens time, muligheten til å komme med forslag til elevrådet, og gjennom andre fora på skolen. Elevrådet kan også arrangere ting, og selv ta ansvar for at skolen blir en hyggeligere plass for elevene å være.

Andre arenaer for medvirkning:

  • Ungdata
  • Elevundersøkelser
  • Utviklingssamtaler
  • FAU
  • SU
  • Brukerundersøkelser
  • Foreldremøter
  • Foreldrekonferanser
  • Barnas representant 

 

Alle barn har rett til å si sine meninger og ha innflytelse i saker som angår dem. Dette gjelder for enkeltbarn i enhver rettslig eller administrativ saksbehandling som angår barnet, og for grupper barn i forbindelse med forhold som berører dem generelt. Denne retten er universell og gjelder alle barn, uavhengig av kjønn, etnisitet, religion, seksuell orientering, funksjonsevne, bosted eller foreldrenes sosiale og økonomiske situasjon. 

Det skal være medvirkning tilpasset barnets/ungdommens modenhet og forutsetninger. Det er ulike måter å medvirke på, for eksempel ulike former for spørreundersøkelse, drømmesenarie, workshop.

Medvirkningen kan blant annet foregå ved undersøkelser i barnehage/skole-sammenheng, høringer, i ulike råd, samt i ulike møter som omfatter dem.

Om medvirkning på Sømna kommunes hjemmeside 

 

Mer om barn og unges rett til medvirkning:

Prinsipper for barn og unges medvirkning (Redd barna)

Prinsipper og råd: Barn og unges medvirkning på systemnivå (Bufdir)

Kontaktinfo

Marianne Vedal Grøttheim
Leder plan, miljø og utvikling
E-post
Telefon 75 01 50 17
Mobil 40 23 48 75