Medvirkning

Brukere har rett til å medvirke, og tjenestene har plikt til å involvere brukeren. Brukermedvirkning er en lovfestet rettighet, og er dermed ikke noe tjenesteapparatet kan velge å forholde seg til eller ikke.

I handlingsveilederen står det beskrevet hvordan tjenestene skal sikre brukermedvirkning på de ulike nivåene.

Brukermedvirkning

Brukermedvirkning på individnivå kan innebære å lytte til barnet og ungdommen og ta de med på råd i saker som vedgår dem. Brukermedvirkning betyr å betrakte brukeren som likeverdig part i diskusjoner og beslutninger som angår han eller henne. Det viktigste i møtet mellom bruker og hjelper er god kommunikasjon. 

I tillegg til god kommunikasjon og likeverd mellom partene, er tillit og trygghet viktig. Å bli tatt på alvor og få hjelp når man trenger det er også avgjørende. 

Barnekonvensjonen

I FNs barnekonvensjon står det at barn har rett til å si sin mening i alt som vedrører barnet og at barnets meninger skal tillegges vekt. Norge har signert barnekonvensjonen og gjort den til norsk lov.

Barneloven

Barneloven seier at jo eldre barnet er, jo mer må de voksne ta hensyn til barnet sin mening når det tas avgjørelser for barnet.

  • barn som har fylt 7 år har rett til å si mening. Yngre barn skal også få lov å si mening sin.
  • når barn har fylt 12 år, skal meningen deres tillegges stor vekt.
  • barn som har fylt 15 år skal få bestemme enda mer, og fram til barnet fyller 18 år skal det få bestemme mer og mer selv.
  • når ungdommen er 18 år, er ungdommen myndig og bestemmer over seg selv.

Samtykke og medbestemmelse

  • Barn under 12 år: Foreldrene/foresatte har samtykkekompetanse på vegne av barnet.
  • Barn mellom 12 og 16 år: Barnets/ungdommens meninger skal tillegges vekt. Barnet/ungdommen har samtykkekompetanse når det gjelder helsehjelp for forhold som foreldrene ikke er informert om og når tiltakets art tilsier det.
  • Ungdommer mellom 16 og 18 år: Ungdommen har rett til å samtykke selv.